Ontwerp en landschappelijke inpassing
Het ontwerp van het zonneveld
Over het ontwerp van het zonneveld voerden we vanaf najaar 2021 gesprekken met de verschillende belanghebbenden. In diverse bijeenkomsten en individuele contacten met omwonenden, andere inwoners en Groenekanse organisaties zijn hun wensen en zorgen over de Zonneweide besproken. Ook de kansen en mogelijkheden voor natuur, ecologie, biodiversiteit, beperking van overlast zicht, recreatie en andere thema’s kwamen aan de orde.
Zorgen en wensen verwerkt
De uitkomsten van al deze gesprekken zijn verwerkt in het concept-ontwerp voor het zonneveld. Lees op de pagina ‘Zorgen en wensen‘ hoe met de geuite zorgen en wensen rekening is gehouden in het plan of welke acties ondernomen zijn.
Meer over de locatie
De geplande locatie voor Zonneweide Voordaan is een langgerekt perceel langs de snelweg A27, in de buurt van tankstation “Voordaan”. Het ligt ten zuiden van de Nieuwe Weteringseweg en ten noorden van de dorpskern Groenekan. Aan de oostzijde van het plangebied loopt de Lindenlaan. Aan de zuidzijde begrenst een brede sloot het plangebied. Het gebied is nu nog ingericht als weiland en in agrarisch gebruik door de familie Westeneng.
De locatiekeuze past in het zonneveldenbeleid van Gemeente de Bilt en de Regionale Energiestrategie (RES) van onze regio.
Meer details van het ontwerp zijn te zien in de finale bouwtekening. Deze tekening geeft bouwvlakken aan waarin bebouwd mag worden, maar de exacte locatie van alle zonnepanelen en toebehoren is pas bekend vlak voor aanvang bouw. Dan zijn ook de exacte afmetingen van de zonnepanelen bekend.
Enkele kengetallen in het plan
De zonneweide heeft de volgende kenmerken (onder voorbehoud):
- Oppervlakte plangebied: 19,8 hectare
- Opgesteld vermogen: 19 MWp
- Aantal zonnepanelen: 35.000
- Opgewekte duurzame stroom: 17.000 MWh
- Vermeden ton CO₂ per jaar: 10.000 ton
Diverse belangen
In het ontwerp van Zonneweide Voordaan is zoveel als mogelijk is rekening gehouden met de verschillende belangen in het gebied.
- Belangen omwonenden
Goed gekeken is naar voldoende afstand tussen de zonnepanelen en woningen in de buurt. Door extra, natuurlijke en gebiedseigen vegetatie wordt de zonneweide zoveel mogelijk uit het zicht gehouden. Om een weids en open zicht te houden, blijft het zuidelijk deel van het plangebied geheel vrij van zonnepanelen. Een ecologische zone aan de oostkant zorgt voor een extra natuurlijke buffer tussen woonhuizen en de zonneweide. Een landschappelijke haag vergroent het aanzicht. - Ecologische versterking
Het huidige gras wordt vervangen door een kruidenrijk grasmengsel, dat extensief ecologisch beheerd zal worden. Hierdoor krijgen insecten, vogels en diverse zoogdieren een geschikter leef- en foerageergebied. Enkele watergangen worden verbreed en een natuurvriendelijke oever wordt aangelegd. Bestaande houtsingels worden versterkt met extra knotwilgen. Verder staan twee ecologische zones ingedeeld waar de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang kan gaan.
- Beleving landschap
Het gebied rondom Groenekan is vanouds een coulisselandschap. Door intensief agrarisch gebruik en bebouwing zijn echter veel kenmerkende hagen, houtwallen en singels verloren gegaan. Het ontwerp van de zonneweide wil het coulisselandschap doen herleven, door die kenmerkende beplanting terug te brengen.
Meer informatie is te vinden in de documenten ruimtelijke onderbouwing en landschappelijk inpassingsplan. Deze documenten vormden ook de basis van de vergunningsaanvraag.
De tekening links is de huidige situatie. Rechts geeft het plan weer, een klik op de afbeelding geeft een grotere weergave. Dit plan kan in een later stadium nog op details worden aangepast, maar blijft altijd voldoen aan de finale bouwtekening.